söndag 14 oktober 2012

Jorden runt


Jag börjar min resa i Stockholm. I Stockholm finns det ungefär 1,2 miljoner invånare. Några speciella fakta är att nobelpriset delas ut i Stockholm, och i mittan av staden ligger Gamla stan som har Stockholms äldsta byggnader. Stockholm är huvudstad i Sverige. Sverige har ungefär 9,5 miljoner invånare. Man arbetar mest med service (2004). Det mesta klimatet är fuktigt hela året, tempererat klimat, och glacialklimat. Sverige är ett ganska rikt land. Där använder man skattepengar till skolor, sjukhus, äldreboende mm. Man kan då säga att Sverige har en ganska bra standard. Sverige är känt för sina köttbullar och IKEA. 

Nästa stad jag åker till är Paris. Avståndet mellan Stockholm och Paris är 1800 km. Paris har 11,9 miljoner invånare. Paris är mest känt för sitt Eiffeltorn. Paris är huvudstad i Frankrike. I Frankrike finns det 63,3 miljoner invånare. Service och industri är vanliga jobb i Frankrike. Klimatet i Frankrike är tempererad lövskog. Frankrike ganska mycket pengar och försöker att vara så rättvisa som möjligt mot de som bor där. Jämfört med Sverige så har de en god standard. Några klassiska maträtter från Frankrike är Ostron, sniglar och grodlår. 

Sen tar jag mig vidare till New Delhi. Avståndet mellan Paris och New Delhi är det 6900 km .Där finns det 242.000 invånare. Staden började att byggas år 1911. New Delhi är huvudstad i Indien. 1241 miljoner invånare finns det i hela Indien. I Indien jobbar man mycket med industri. Klimatet i Indien är tropisk savann. De har en ganska låg lön jämfört med de som jobbar i Europa. En intressant sak om Indien är att det är världens näst folkrikaste land.

Sen åker jag till Auckland som ligger i norra Nya Zeeland.  Avståndet mellan New Delhi och Auckland är 11.100 km. Auckland har ungefär en halv miljon invånare. Auckland är Nya Zeelands största stad. Nya Zeeland har 4,3 miljoner invånare. Nya Zeeland jobbar också mest med industri, men har en lite sämre standard än vad vi har i Sverige. De har ett varmtempererat , maritimt klimat. En intressant sak om Nya Zeeland är att det är det enda landet med kiwifåglen. 

Nästa stad jag åker till är Alexandria. Avståndet mellan Auckland och Alexandria är 13.000 km. Alexandria har 4,4 miljoner invånare. Alexandria är känt för att det har varit Egyptens huvudstad. Numera är det landets största hamnstad. Där är det vanligt att man jobbar med jordbruk och turism där. I Alexandria är det tropisk klimat.

Nästa stad blir New York. Avståndet mellan Alexandria och New York är 11.000 km. New York har 8 miljoner invånare. New York är en stor stad i USA. Staden heter egentligen New York City för att skilja den från delstaten New York som ibland kallas för ”The Big Apple”. En intressant sak är den 11 september 2001 angrep terrorister New York och flög 2 stora flygplan in i de 2 skyskraporna ”World Trade Center ” som också kallades ”Twin Towers”. I USA är det vanligt att man jobbar på banker, försäkringsbolag, börser eller med media. Hamnen i New York är en av världens största. Standarden är ganska dålig därför att ofta så bor man i gamla och slitna hyreshus och det är svårt att få någonstans att bo. 

1 kommentar:

  1. Jessica, du har gjort en utmärkt text om din resa "jorden runt". Den innehåller god och kortfattad fakta och information vilket var uppgiften. Du visar att du mycket väl behärskar de geografiska verktyg som du fick använda i denna uppgift.
    Bra jobbat!
    MVH
    Jan

    SvaraRadera