torsdag 27 februari 2014

Tillverkning av kikare

Tillverkning av kikare 

Inledning: En kikare är ett optiskt instrument som används för att se saker på långt avstånd. Genom att använda en kikare kan man få en större bild av saker än den bild man får om man tittar med blotta ögat. Det finns olika sorters kikare som används i olika sammanhang. Astronomiska kikare och terrester kikare. De astronomiska kikarna används för att se föremål upp i rymden och terrester kikare används för att betrakta föremål på jordytan. Skillnaden är då att man inte använder prismor i astronomiska kikare eftersom man inte behöver vända bilden rätt. I terrester kikare måste man dock vända på bilden för att man annars får en bild på fel håll. Inom dessa två områdena finns det även flera olika designer. Keplerkikare, teaterkikare och spegelkikare/teleskop är flera olika designer med olika linser och är alla terrester kikare. 

Syfte: Veta hur en kikare fungerar och hur den är uppbyggd. Man lär sig om linser, hur de funkar och att planera en laboration. 

Gör så här:
1) Ta fram allt material.
2) Placera de två muffarna på 0 och 30 på den optiska bänken.
3) Fäst lins -15 i muffen på 0 på den optiska bänken och lins +30 i muffen på 15 på den optiska bänken. 
4) Nu är du klar och kan använda din kikare.

Resultat: Man kan nu se igenom den som om det vore en kikare och föremålet man kollar på blir alltså förstorat. 

Slutsats: Det går alltså att ”bygga en kikare” med hjälp av linser, +30 (objektiv) och -15 (okular), en optisk bänk och 2 muffar. Om man väljer fel linser kan bilden bli uppochner. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar